Rindalstrollet

20.08.2020

ET INNSPILL FRA DAGLIG LEDER:

I næringsplanen pkt. 5,2 for Rindal kommune kan vi lese følgende; "Skape et «Troll» som kan brukes aktivt i markedsføringa og tiltrekke tilreisende." 


Nå er det masse spennende på gang i Rindal, Porten til Trollheiemen, som kan svare på dette målet. Samtidig kan vi også se på flere muligheter for å underbygge trollets betydning for Rindal.

Jeg vil derfor presentere en person og et mulig prosjekt som vil passe perfekt for å bygge "Rindalstrollet".

Thomas Dambo - Trollbyggeren fra København

Den danske kunstneren Thomas Dambo har bygd utallige troll av resirkulerte materialer i flere land, blant annet USA, Sør Amerika, Tyskland og Danmark.

Sammen med sine folk lager Thomas vakre og morsomme prosjekter både av "søppel" som de finner rundt i søppelcontainere og av resirkulerte trematerialer. Ved å gjøre dette håper han å inspirere folk til å ha det gøy og tenke på søppel som en ressurs. Det han har blitt mest kjent for er trollene laget av resirkulerte og gjenvunnet trematerialer som er helt miljøvennlige og midt i blinken for sirkulærøkonomien. Noe bedre kan det ikke bli i ei bygd utviklet på treindustri. Dette ser dere på bildene i denne artikkelen.


Trollene hans har blitt, bokstavelig talt, store attraksjoner. Han lager også masse historier rundt trollene sine.
I Danmark har han blant annet bygd "De Seks Glemte Kæmper". Dette er seks store troll-skulpturer bygd av treavfall som er plassert på hemmelige steder i naturen, det er ikke bilvei frem. Poenget er å oppmuntre folk til å komme seg ut og gå tur, gjøre det til en trolljakt.
I småbyen Breckenridge, Colorado, (ca 4 500 innbyggere mest kjent for skiturisme) førte Dambos skulptur av trollet Isak Heartstone til at en bussrute som i årene før byggingen kun hadde ca 3 busspassasjerer daglig nå har vært oppe i 3 000 busspassasjerer daglig.

Jeg ber dere derfor gå inn på sidene hans både på facebook og på hans hjemmesider for å bli mer kjent med denne unike kunstneren.


Og prisen; Ikke stort mer enn for en splitter ny VW Golf! 

Når det gjelder eventuell plassering av troll(ene) her i Rindal vil jeg ikke ha noen sterke meninger om det. Området rundt Igltjønna og skistadion hadde etter min vært ideelt og vi kunne ha skapt en trollpark med masse spennende fasiliteter. 

Dette ville ha skapt en attraksjon vi ikke kan ane rekkevidden av. 

«Opplevelsesturisme er et reiselivskonsept, der turistene tilbys spesielle opplevelser, fortrinnsvis noe som er stedegent og ikke kan oppleves de fleste andre steder.»

Sammen med vårt unike skimuseum, flotte turstier og løyper og Igltjønna i sitt midte vil nok dette gitt oss ringvirkninger som hadde løftet resten av Rindalssamfunnet. Vi skal være klar over at kultur- og opplevelsesturistene er aktive og bruker mer penger enn de øvrige feriereisende. Spesielt på restauranter, museer, shopping og aktiviteter. De blir lenger, og reiser oftere flere sammen. Dette i følge Innovasjon Norges Turistundersøkelse 2016

Min drøm - Igltjønna friluftsområde og trollpark 

  • Se for dere et stort, liggende troll på østsiden av Igltjønna med Trollprofessorens laboratorium i hodet. Det er i hodet hjernen er. Der kan en oppleve professorens fortellinger og forskning på de digitale trollene som iTrollheimen nå utvikler. 
  • Små utgaver av trollene kan en selvsagt også få kjøpt sammen med andre trollprodukter og trollmat.  
  • På veien langs Igltjønna vil en finne spor etter trollene. For alle i Rindal vet at det finnes troll, noe det også alltid har gjort. 
  • Det vil gå egne trollbusser opp i Helgetunmarka til Trollheimstunet for å ta de ekte trollene i øyesyn. 
  • Området rundt Igltjønna kan sammen med Rindal Skimuseum bli et eldorado for opplevelser, fantasi, eventyr, aktiviteter og drømmer. 

Dette er tanker og "ville" ideér som står helt for min regning 

- inntil videre! Hva mener dere?

Tom Godtland - daglig leder